ZZAFF! Polenta Uncia

Polenta uncia, which means greasy, is called so because it is a mixture of polenta, cheese and melted butter. An original dish of the province of Como it is also popular, with small varieties, in the provinces of Lecco, Bergamo and the Ticino Region too. A filling dish, ideal for warm winter evenings.

Here you can listen the program, every first Sunday of the month:
At 20 pm Rendez-vous on http://www.radiogwen.ch to hear Vostok’s podcasts in Italian!
At 21 Rendez-vous on http://www.radiovostok.ch to hear Gwen’s podcasts in French!

Polenta uncia
Serves 4 persons

300 g whole polenta flour
1.2 l water
120 g fat cheese
120 g semi-fat cheese
40 g of grana padano or parmigiano reggiano
50 g butter
3 small garlic cloves
1/2 C of salt
5-6 leaves of sage
salt

Cut the cheese into slices and grate the grana/parmigiano.
In a pot put the cold water, salt and bring it to a boil.
Pour the polenta flour into the water.
Sprinkle it quickly to avoid lumps and cook over a low flame.
When the polenta is almost ready, brown the butter in a pan along with garlic cloves and sage leaves.
In a hot plate pour the polenta, season with 1/3 of the cheeses.
Finish the plate by continuing to stratify polenta and cheeses.
Finish with a layer of cheeses and cover with warm butter.

ZZAFF! Polenta Uncia

La polenta uncia (unta) è chiamata così perché è un misto tra polenta fusa, formaggio e burro fuso. È un piatto originario della provincia di Como ed è diffuso anche, con piccole varianti, nelle provincie di Lecco di e Bergamo e nel Ticino. Un piatto saziante, ideale per scaldare le serate fredde d’inverno.

Ci potete ascoltare la prima domenica del mese:
Alle ore 20 Rendez-vous su http://www.radiogwen.ch per sentire il podcast di Vostok in Italiano!
Alle ore 21 Rendez-vous su http://www.radiovostok.ch per sentire il podcast di Gwen in francese!

Polenta uncia
x 4 persone

300 g Farina di mais integrale
1,2 l acqua
120 g formaggio grasso
120 g formaggio semi grasso
40 g grana
50 g burro
3 spicchi aglio piccoli
1/2 C di sale
5-6 foglie di salvia
Sale

Tagliate a fette i formaggi e grattugiate il grana.
Mettete in una pentola l’acqua fredda, salate e portate a bollore.
Versate a pioggia nell’acqua la farina e rimestate velocemente per non fare formare grumi e portate a cottura a fiamma bassa.
Quando la polenta è quasi pronta fate rosolare il burro in un tegame con lo spicchio di aglio e le foglie di salvia.
In un piatto caldo versate della polenta, condite con 1/3 dei formaggi.
Finite il piatto continuando a stratificare.
Terminate con uno strato di formaggi e completate con il burro ben caldo.

ZZAFF! Polenta Uncia

La polenta uncia (graisse) est ainsi nommée car c’est un mélange de polenta, fromage et beurre fondu. Un plat qui origine de la province de Côme et est également populaire, avec de petites variations, dans les provinces de Bergame, Lecco et le canton Tessin. Un plat rassasiant, parfait pour se chauffer durant des froides soirées d’hiver.

Vous pouvez nous écouter le premier dimanche du mois:
À 20 h Rendez-vous sur http://www.radiogwen.ch pour entendre les podcasts Vostok en italien!
À 21 Rendez-vous sur http://www.radiovostok.ch pour entendre le podcasts Gwen en français!

Polenta uncia
x 4 personnes

300 g de farine de maïs entier
1.2 l eau
120 g de fromage gras
120 g de fromage semi-gras
40 g grana padano ou de parmigiano reggiano
50 g de beurre
3 petites gousses d’ail
1/2 C de sel
5-6 feuilles de sauge
sel

Couper le fromage et râper le parmesan.
Mettez dans une casserole de l’eau froide, salez et porter à ébullition.
Verser la farine à l’eau, lentement, remuer rapidement pour ne pas former des grumeaux et porter à la cuisson sur une flamme basse.
Lorsque la polenta est presque prête, faire fondre le beurre dans une casserole avec les feuilles d’ail et sauge.
Dans un plat chaud versez la polenta, assaisonné avec 1/3 du fromage.
Terminez le plat en continuant à stratifier.
Terminer avec une couche de fromage et couvrir avec le beurre chaud.