Rice flour, Matcha and Lemon Cookies / Biscotti di farina di riso, matcha e limone

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Tea time with a friend. Rice flour which has been sitting in the pantry for too long, as well as a jar of matcha powder which might as well be a find from an archaeological site. Consider lemons are never missing in my fridge. Put all of that above together and what you are left with is a batch of sensational cookies. And here’s the recipe!


Rice flour, Matcha and Lemon Cookies
Makes about 24 biscuits

200 g rice flour
100 ml milk
80 g butter
80 g sugar
70 g white AP flour
10 g baking powder
5 g matcha powder
grated rind of half a lemon

Preheat the oven to 180° C.
Mix the dry ingredients and add the diced butter.
With your fingers mix the butter with the flour until you get more or less homogeneous crumbs.
Add the cold milk and mix the crumbs with the help of a fork, until all absorbed.
Knead with your hands until you have a smooth dough.
Line a baking tray with parchment paper and shape the dough into balls the size of a walnut kernel, flatten and place on the baking sheet distancing them approximately one centimetre from one another.
Bake in hot oven for 10′.
Out of the oven transfer the cookies onto a wire rack to cool.

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Biscotti di farina di riso, matcha e limone

Metti un the con un’amica. Metti della farina di riso che langue da troppo tempo nella dispensa, come pure un vasetto di matcha che a momenti fa la muffa. Metti che in frigorifero hai sempre dei limoni. Metti che vengono fuori dei biscotti strepitosi. Ecco qui la ricetta!

Biscotti di farina di riso, matcha e limone
x 24 biscotti

200 g farina di riso
100 ml latte
80 g burro
80 g zucchero
70 g farina 00
10 g lievito chimico per dolci
5 g the matcha in polvere
scorza grattugiata di mezzo limone

Accendete il forno a 180° C.
Mischiate gli ingredienti secchi, aggiungete il burro tagliato a pezzetti.
Con le dita lavorate il burro con la farina fino ad ottenere delle briciole più o meno omogenee.
Aggiungete il latte freddo e mischiatelo alle briciole con l’aiuto di una forchetta finché assorbito.
Con le mani impastate fino ad ottenere un panetto omogeneo.
Rivestite una teglia con carta da forno e formate delle palline della dimensione di un gheriglio di noce, dopodiché appiattitele e disponetele sulla teglia con una distanza di almeno un centimetro le une dalle altre.
Cottura in forno caldo per 10′.
Fuori dal forno fate raffreddare i biscotti su una gratella.

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