Cardamom and Turmeric Pancakes / Pancakes al cardamomo e curcuma

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Sunday morning, 6 o’ clock, Chiasso. I must be crazy but I have a mission, a very complicated recipe I have been wanting to bake for many years. Breathe in, breathe out. I reach to the bag of special flour I purchased a few months ago fr the purpose…only to find out it is full of flour bugs! I have no alternative but a change of plans and must decide what to bake quickly. Luckily I had refreshed some liquid starter just the night before, but what could I come up with in order no to waste too much time and be able to take pictures while the sun was still out? Pancake is the answer, but with which ingredients should I flavour them? I open the doors of the pantry and scan the various herbs, spices and aromatic seeds. The bright yellow glow of turmeric catches my eye. After all turmeric is an anti-inflammatory natural remedy, very beneficial and healthy as well as colouring any food with a bright yellow shade which is capable to put any grumpy person into a good mood. I decided to pair this spice with another favourite of mine, cardamom. Rice milk, along wit self produced oat milk, is yet the only kind of milk I drink and also has the advantage of naturally sweeten all foods in which it is used. The result? Intoxicating! These pancakes turned a bad day into a perfect one as not only the flour was infested with bugs but another ingredient was not yet ready to be used in a recipe I had planned for the day. These perfumed pancakes left me satisfied and feeling properly pampered. Having made some changes in my lifestyle and diet, I decided to accompany my pancakes with a spread of carrots (boiled carrots simply blended with a hint of umeboshi) and spring onion. A healthy and heating breakfast which suits well these first cold days of the month. You may, lucky you who can have sugars, enjoy them with honey, malt or jams…I am pretty sure you will love them!

Cardamom and Turmeric Pancakes
Makes about 20 small pancakes

230 g liquid sourdough starter (100% hydration)
200 ml rice milk
100 g AP flour
seeds from 4 cardamom pods chopped with a knife or crushed in a mortar
½ teaspoon turmeric powder
a pinch of baking soda

In a saucepan bring to a boil the rice milk and spices.
Let cool.
Blend together with all the other ingredients.
Heat a lightly oiled non-stick pan and when it reaches temperature pour a spoonful of mixture for each pancake.
Cook until bubbles form on the surface and the mixture is cooked throughout.
Turn with the help of a spatula and cook a few minutes.
To keep the pancakes warm you can put them on a plate and keep in the oven at 90° C and then serve them all together.
These pancakes go perfectly with both sweet and savory ingredients.

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Pancakes al cardamomo e curcuma

Una mattina mi son svegliata…e la farina che volevo usare per la ricetta di oggi era infestata dalle camole della farina. Ore 6, Chiasso, domenica mattina. Non promette bene, per nulla. È il caso di cambiare i piani e di decidersi in fretta. Meno male che avevo del lievito madre in coltura liquida (licoli) già pronto dalla sera prima…cosa fare per non perdere troppo tempo ed avere una buona ricetta per il pomeriggio? Pancakes! Ok, ma non li posso fare certo così al al naturale, ci vuole un ingrediente per renderli speciali. Apro gli sportelli della dispensa e scorro con gli occhi le varie erbe aromatiche, i semi profumati e le spezie. La curcuma cattura il mio occhio, dopotutto è una spezia antinfiammatoria, molto benefica e salutare. Oltre che dare a qualsiasi alimento un colore giallo brillante che mette immediatamente allegria. Decido di accompagnarla con un’altra spezia, la mia preferita, il cardamomo. Il latte di riso vien da sé oramai bevo solo quello oppure il latte d’avena autoprodotto e poi ha il vantaggio di dolcificare naturalmente tutti gli alimenti nel quale viene impiegato. Il risultato? Inebriante! Questi pancakes mi hanno fatto svoltare una giornata partita male (non solo la farina infestata dalle camole ma pure un altro ingrediente autoprodotto non ancora pronto per essere impiegato in una ricetta…insomma una giornata apparentemente votata al disastro), saziata e coccolata. Visto il mio cambio di stile di vita e alimentazione ho deciso di accompagnare i miei pancakes con una crema di carote (semplicemente delle carote bollite frullate con una punta di umeboshi) e del cipollotto. Una colazione sana e riscaldante per questi primi freddi. Se volete potete gustarli con del miele, del malto o delle marmellate…sicuramente la morte loro!

Pancakes al cardamomo e curcuma
x circa 20 piccoli pancakes

230 g esubero di licoli
200 ml late di riso
100 g farina 00
semi di 4 baccelli di cardamomo tritati al coltello o pestati al mortaio
½ cucchiaino di curcuma in polvere
un pizzico di bicarbonato di sodio

In un pentolino portate a bollore il latte di riso e le spezie.
Lasciate raffreddare.
Frullate insieme a tutti gli altri ingredienti.
Scaldate una padella antiaderente leggermente oliata e quando a temperatura versate una cucchiaiata abbondante di composto per pancake.
Fate cuocere finché non si formeranno delle bolle in superficie e l’impasto risulterà tutto cotto.
Rigirate con una spatola e fate cuocere un paio di minuti.
Per tenere i pancakes caldi potete riporli su un piatto e tenerlo in forno riscaldato sui 90° C per poi servirli tutti assieme.
Questi pancakes si sposano perfettamente con ingredienti sia dolci che salati.