Sourdough Bolos de Ferradura / Bolos de Ferradura al lievito madre

Bolos de Ferradura 1

What a lovely discovery the Bolos de Ferradura. When I started my research on Portuguese breads recipes the list of options was quite long, but as soon as I read the ingredients of this traditional breads in the shape of a horseshoe my heart was set on it. Anise and lemon zest how could I possibly resist? Bolo de Ferradura is a traditional festive bread (Nelson told me that he used to eat it as a child during country fairs) usually served as a wedding gift to guests by the bride, to bring good luck and prosperity. Bolo de Ferradura stands out for its compact crumb, almost similar to a biscuit. Dunk it in milk for a breakfast or an indulging snack. Join me and enjoy this sweet break!

Bolos de ferradura
original recipe by Panela Ao Lume blog, adapted to the use of sourdough

440 g bread flour
100 g corn flour
140 g water
50 g sourdough, 50% hydration
25 g milk
1 egg
50 g butter, melted
1 pinch of salt salt
180 g brown sugar
zest of 1/2 lemon
1 teaspoon ground cinnamon
2 teaspoons anise seeds

Mix all ingredients until you have a homogeneous and compact dough.
Form a ball, place in a bowl, cover with plastic wrap and let the dough rest 60′.
Divide the dough into 12 pieces of equal weight and shape into quite long and thin sausages.
Arrange on a baking sheet covered with parchment paper, giving the sausages the shape of a horseshoe.
Cover with clingfilm and let rise 60′.
Brush with beaten egg yolk.
Bake in a preheated oven at 180° C for about 40′.

Bolos de Ferradura 2

Bolos de Ferradura

Che bella scoperta il Bolos de Ferradura. Quando ho iniziato la mia ricerca sui pani portoghesi le ricette in lista e in lizza erano parecchie, ma dopo aver letto gli ingredienti di questi pani tradizionali a forma di ferro di cavallo il mio cuore ha avuto un sussulto. Anice e scorza di limone, come resistere? Un pane tipico delle feste di paese (Nelson mi ha detto che era solito mangiarlo da bambino durante queste occasioni) e regalo offerto dagli sposi agli ospiti al matrimonio, come augurio di buona fortuna e prosperità, il Bolo de Ferradura si distingue per la mollica compatta, quasi un biscotto. È ideale da inzuppare nel latte per una colazione o merenda gratificante. Seguitemi un po’ e concedetevi questa dolce pausa anche voi.

Bolos de ferradura
ricetta originale dal blog Panela Ao Lume adattata con pasta madre

440 g farina 0
100 g farina di mais
140 g acqua
50 g pasta madre, 50% di idratazione
25 g latte
1 uovo
50 g burro fuso
1 pizzico di sale di sale
180 g zucchero di canna
scorza di 1/2 limone
1 cucchiaino cannella in polvere
2 cucchiaini semi di anice

Mescolare tutti gli ingredienti fino a che otterrete un impasto omogeneo e compatto.
Formate una palla, mettetela in una ciotola, coprite con pellicola alimentare e lasciate riposare l’impasto 60′.
Dividete l’impasto in 12 pezzi di uguale peso tagliato in sei parti uguali e formate dei salsicciotti abbastanza lunghi e sottili.
Disponete su una teglia ricoperta di carta da forno formando dei ferri di cavallo.
Coprite con pellicola alimentare e lasciate lievitare 60′.
Spennellate con tuorlo d’uovo sbattuto.
Cuocete in forno preriscaldato a 180° C per circa 40′.

2 thoughts on “Sourdough Bolos de Ferradura / Bolos de Ferradura al lievito madre

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