Sourdough Surprises and the ticinese crumpet / Sourdough Surprises e il crumpet à la ticinese

 IMG_4597

Farina Bóna is a traditional product of Onsenorne Valley (Canton Ticino, Switzerland). It’s a corn flour (Zea maize), obtained by grinding very finely the previously toasted grain. Looking up in the internet, to see whether I could be helpful to fellow bloggers and followers, I found this interesting article by David Lebovitz which tells something about the history of farina bóna and also gives instructions on how to make your own toasted corn flour.
He couldn’t have described better the aroma this wonderful flour has, I would only add that it’s fragrance has note of hazelnuts, something buttery about it and a feel of warmth I cannot describe. I simply love it. Since it’s very expensive I use it very rarely, on special occasion or when I really need something comforting to eat. My favourite recipe is farina bóna grissini (which I will post sooner or later) but this time around, looking up at this months Sourdough Surprises and feeling a little blue on a Sunday morning I thought I deserved a little comfort food for my breakfast, just to start the day with a smile. Is there anything as crumpets, cuddly and yet healthy, to start your day with? I don’t think so! Crunchy on the outside, spongy and soft heart inside, bubbly texture ready to welcome melting butter, honey, whatever you like the most. Heaven. These are my “ticinese crumpets”, my british and swiss souls mixed in one recipe!

Sourdough and Farina Bóna Crumpets
Makes 5-6 crumpets, 5 cm diameter

½ tbsp wheat germ
½ cup sourdough starter, not refreshed
½ cup water
½ tbsp baking soda
1 tbsp seeds mix (sunflower, flaxseed, sesame seeds…)
1 tsp honey
½ cup farina bona

Mix all ingredients and cook the batter in a preheated and lightly buttered pan, on medium heat.
Lightly grease the crumpet rings too, and fill them with batter up to 2/3 their height.
When crumpets start to set on the top gently slide off the rings and turn the crumpets over to cook on the other side.

Here are all the recipes in September’s Sourdough Surprises Collection

IMG_4598

Sourdough Surprises e il crumpet à la ticinese

La Farina Bona è un prodotto tradizionale della Valle Onsernone (Canton Ticino , Svizzera). Si tratta di una farina di mais (Zea mais), ottenuta macinando molto finemente il grano precedentemente tostato. Guardando su internet, per vedere se potevo essere d’aiuto a blogger e follower fuori dal Ticino, ho trovato questo interessante articolo dove David Lebovitz parla della storia della farina Bona e dà delle istruzioni su come fare la farina di mais tostato a casa propria. Non poteva descrivere meglio l’aroma di questa farina fantastica, vorrei solo aggiungere che si tratta di sapore che cela tra le sue note ricordi di nocciola, burro e una sensazione di calore domestico che non posso descrivere. Semplicemente la adoro. Dal momento che è molto costosa, la uso molto raramente, in occasioni speciali o quando ho davvero bisogno di qualcosa di confortante da mangiare. La mia ricetta preferita sono i grissini di farina bóna (che posterò prima o poi), ma questa volta leggendo il tema di questo mese per la raccolta di Sourdough Surprises e sentendomi un po depressa una domenica mattina ho pensato che mi meritavo un po’ di coccole per la mia colazione, giusto per iniziare la giornata con un sorriso. C’è qualcosa meglio dei crumpets, cibo coccoloso ma sano, per iniziare la giornata con una marcia in più? Io non la penso proprio! Croccante fuori, morbido e spugnoso dentro, con quei bei buchetti pronti ad accogliere burro fuso, miele, e tutto quello che ci piace di più. Paradisiaci. Questi sono i miei “crumpets ticinesi”, le mie due anime inglese e svizzera mescolate in una ricetta!

Crumpets al lievito naturale e farina bóna
x 5-6 crumpets, 5 cm di diametro

½ cucchiaio di germe di grano
½ tazza di pasta madre, non rinfrescata
½ tazza di acqua
½ cucchiaio di bicarbonato di sodio
1 cucchiaio di semi di mix ( semi di girasole , semi di lino , semi di sesamo … )
1 cucchiaino di miele
½ tazza di farina bona

Mescolare tutti gli ingredienti e cuocere la pastella in una padella preriscaldata e leggermente imburrata, a fuoco medio.
Imburrare leggermente gli anelli per i crumpets (io ho usato dei taglia biscotti) e riempirli con pastella fino a 2/3 della loro altezza.
Quando crumpets iniziano a cuocere sulla parte superiore sfilate delicatamente gli anelli e girate i crumpets per cuocere dall’altro lato.

Qua trovate tutte le ricette della collezione di Sourdough Surprises di Settembre

23 thoughts on “Sourdough Surprises and the ticinese crumpet / Sourdough Surprises e il crumpet à la ticinese

      • My problem has been getting the right consistency for the batter, and also the fact that I don’t have proper crumpet rings and have tried using tin cans instead… not such a pretty result! But one day I will buy real crumpet rings and figure it out :)

      • I have used some cookie rings I got in Canda, from Walmart ;)
        The pan I used is a ceramic pan, which prevents from sticking whilst using very little fat (a plus ;) )
        I wouldn’t know about the batter consistency, I really followed my guts on this one and had a really nice result
        Let me know if you improve your recipe, I’m sure you will get there ;)

    • Farina bona flour has had a comeback in the last few years, before I’ve never heard of it because it is not from my region but now they sell it in supermarkets all over switzerland.
      It’s very expensive but every now and then I need a little indulgence ;)
      I haven’t tried to do it myself because the problem is corn flour you find here is always to coarse and farina bona is like whea flour, very fine…

  1. Mm, coming in out of the cold to hot tea and buttered crumpets is one of my favourite things in the world. Yours look great, and I love the sound of farina bona.

  2. Pingback: Maroggia’s Mill Cookbook: Parmesan and Chive Polenta Muffins / Il Ricettario del Mulino di Maroggia: Muffins alla polenta, parmigiano e erba cipollina | rise of the sourdough preacher

Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...